De sluizen van Fontsérannes

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket  Béziers

Afgelopen week hadden we allebei vakantie en was het slecht weer. Hoe zoek je het uit! Dinsdag was nog de mooiste dag, namelijk de enige droge. Die dag hadden we uitgekozen om naar Béziers te gaan, een stad niet al te ver van Montpellier vandaan, die aan het Canal du Midi ligt. Dit kanaal verbindt de Middellandse Zee met de Atlantische Oceaan en is in de 17e eeuw aangelegd onder de bezielende leiding van de architect Pierre-Paul Riquet, die is geboren en getogen in Béziers en daar zijn ze erg trots op. Niet ten onrechte overigens.

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket  Pierre-Paul Riquet

Riquet was een zeer sociale werkgever, die goed voor zijn arbeiders zorgde: heel uitzonderlijk voor die tijd. Zo verdienden zijn werknemers een maandloon dat hoog was voor die tijd en kregen zij doorbetaald op rustdagen (zondagen, feestdagen en regendagen!). Voor hen die dat wilden was er tegen lage tarieven woonruimte beschikbaar. Zieke werknemers werden doorbetaald met een soort voorloper van ziektegeld: een revolutionair idee in de 17e eeuw. Hij doet mij denken aan de eigenaar van de Gist- en spiritusfabrieken in Delft – Jacques van Marken –  uit de 19e eeuw, die een prachtig wijkje met arbeiderswoningen liet bouwen voor zijn mensen. Nog steeds een geliefd stukje Delft trouwens.
Bij Béziers is ook het meesterwerk van het kanaal te vinden, namelijk de negen sluizen van Fontsérannes. Dit is een soort trap van negen sluizen, die is aangelegd om over een afstand van 300 meter een hoogteverschil van maar liefst 21,5 meter te overbruggen. Indrukwekkend, zeker als je bedenkt dat de oorspronkelijke sluisdeuren van hout waren waar nu staalplaat zit.

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Advertentie

20 gedachten over “De sluizen van Fontsérannes

 1. Die Riquet was nog eens een verlichte geest! Wat zullen de mensen die bij hem in dienst waren met plezier naar hun werk zijn gegaan (als ze niet te vroeg op hoefden, natuurlijk).

 2. @Ineke: Riquet lijkt mij wel iemand die meteen een B-maatschappij zou installeren op de werkvloer!

  @Thea: mijn opa zei altijd: “Waar haar groeit kunnen geen hersenen zitten”. Wist je dat niet?

 3. Wacht maar tot je de laatste foto’s van mij in het openluchtmuseum in Eindhoven ziet. De begroeiing op mijn hoofd neemt gestaag toe. Eerlijkheidshalve moet ik er wel bij zeggen dat er een vrij grote plek op kruin en voorhoofd bijna geheel haarloos is. Vooral mijn frontale kwab lijkt zich goed ontwikkeld te hebben.

 4. Een zeer sociaal bewogen werkgever, die M. Riquet. Maar ook een heel slimme jongen, die wist dat gemotiveerde mensen harder en netter werken. Hij verdiende en kreeg een standbeeld. Wat leuk al die sluizen, zeg. Fijn om bij te kijken. Rustgevend ook. Hier bij de meren is het ook zo leuk. Dan zie je dat geklungel van sommige bootbestuurders. Kan ik uren naar kijken :-)

 5. @Wieneke: mm, niet zo heel rustgevend hoor, meer een touristtrap tegenwoordig. Maar wel leuk al die onhandige schippers!

  @Ineke: er is kennelijk héél veel om op te starten…het kan overigens ook best allemaal (gebakken) lucht zijn.

 6. @Thea: Pierre HAD wel meer haar op zijn hoofd (in het Frans: il fut plus chevelu — let op de passé *défini*). En verder was het wel pruikentijd…

 7. Ha Hermien!
  Ik kom oorspronkelijk uit Delft, woon nu in Delfgauw (gemeente Pijnacker) en eigenlijk doe ik alles nog gewoon in Delft…
  Ik neus nog even verder op je log!
  Groetjes Sanne

 8. Toch wel jammer dat als je vakantie hebt en het niet zulk lekker weer is. Dan had je beter vakantie in Nederland kunnen vieren, het lijkt hier momenteel Zuid-Frankrijk wel.

 9. @Sanne: hoi, welkom hier! (ook al kom je uit Delfgauw en nie tuit Delft ;-))
  @Karen: oh, hou op, Italië…geweldig, vooral Toscane. Het zij je dus vergeven dat je daarvoor kiest!
  @Nel: brrrrrrrr, toe maar, wrijf het er maar lekker in. Vanaf maandag is het hier weer fantastisch en raad eens wie er dan weer in de schoolbankjes zit.
  @Fenny: hardhout uit Zweden, dan weet je genoeg.

 10. Toscane kennen we onderhand op ons duimpje. We proberen elke regio een keertje te zien, dus dit jaar wordt het Le Marche. Onder San Marino zeg maar, uitlopers vd Appenijnen, landschap a la Toscane en Umbrie maar dan veel minder toeristisch (zeggen de boekjes!)

 11. Welnééé, in Engeland moet je zijn!
  Thea, de frontkwab regelt je driften en beheersing daarvan. Of je geweten er ook huist, durf ik niet te zeggen, maar ik kan me er iets bij voorstellen. Het is geloof ik het deel van de hersenen dat het eerste “online” komt als je wakker wordt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s